spamming is the only way

Dupa evenimentul despre care v-am tot povestit in posturile trecute a inceput sa ma acuze lumea ca eu instig la spam-uri. Asta pentru ca am zis ca fara perseverenta, nu se ajunge nicaieri. Trebuie sa bati de multe ori pana ti se deschide o usa – fie ea catre redactiile unor publicatii sau televiziuni sau catre birourile directorilor unor companii.

Acum am venit cu informatii avizate. In cartea “Pozitionarea” de Al Ries si Jack Trout este semnalat foarte clar ca traim intr-o societate care comunica mult prea mult. Zi de zi, se transmit enorm de multe informatii care, in mod inevitabil, se pierd pe drum. Atunci cum faci sa te asiguri ca mesajul tau ajunge la destinatar? Trebuie sa ai un mesaj cat mai simplu, cat mai incisiv. Atunci cand trimiti un astfel de mesaj, el va ramane mai mult timp in mintea consumatorului/audientei tale. Numai asa “te poti face vazut si auzit pe o piata de desfacere supraaglomerata”, dupa cum spun cei doi autori.

Partea cu “spamul” vine cand trebuie sa trimiti acel mesaj de mai multe ori. Sau macar sa accesezi aceleasi canale de comunicare in mod constant.

Acelasi lucru se intampla si in politica, si in advertising si chiar si in jurnalism. Ganditi-va ca aceeasi stire e difuzata de minim 2 ori pe acelasi post in interval de 6-8 ore. In campania pentru uninominale, care tocmai s-a incheiat, s-a incercat aplicarea unei campanii sociale, cunoscuta mai ales drept campania door-to-door. Membri ai staffului mergeau din usa in usa pentru a discuta cu alegatorii si pentru a afla care sunt problemele lor din viata de zi cu zi. Desigur ca au existat si cetateni reticenti, unii fiind chiar revoltati de faptul ca sunt deranjati chiar si acasa de campania electorala. Dar au fost si foarte multi incantati de faptul ca sunt contactati, ca cineva se intereseaza de problemele lor. Se poate spune ca am spam-uit? Probabil ca da. A avut efect? Cu siguranta! Deranjati sau nu, oamenii au inteles mesajul, au aflat mai multe despre candidatul respectiv, cu un efort foarte mic, daca nu chiar inexistent din partea lor.

Cu totii primim newsletters de la diferite site-uri. Pe cele mai multe le stergem direct, dar nu ne dezabonam. Pentru ca o data la un interval oarecare de timp, apare o informatie care ne atrage sau care ne trebuie. Si atunci citim respectivul mail. So spamming is good!

Din acest motiv am sugerat bloggerilor ca atunci cand au un subiect newsworthy sa trimita mail-uri la diferite ziare sau televiziuni si sa o faca absolut de fiecare data cand gasesc ceva interesant. Raman la opinia mea ca intr-un final…o sa fiti luati in seama. In ce priveste promovarea propriului blog, cred in continuare ca stickerele lipite in locuri strategice si mai ales, preferatele mele, the stencils, au efect garantat. Spre exemplu, ganditi-va la cimitirul acela mare din Militari. Cand intri in Bucuresti, vezi scris mare pe un zid…www.cimitir.ro. Am trecut pe acolo de foarte multe ori si de fiecare data ziceam….tot o sa intru si eu sa vad cum e. Si pana la urma am accesat site-ul respectiv, desi chiar nu eram interesata sa-mi rezerv un loc de veci 🙂

So…spamuiti, dar spamuiti cu cap. Mesaje clare, simple, incisive, care sa-si croiasca drum direct spre mintea cititorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *